Lakkert gulv er et veldig godt alternativ om du ønsker et praktisk, lettstelt gulv du ikke trenger å tenke noe særlig på i hverdagen. Men det passer ikke for alle.
Denne artikkelen går i dybden på lakk som behandling for tregulv og hører til hovedartikkelen Den ULTIMATE guiden for hvilken gulvbehandling som dekker akkurat dine ønsker og behov.
Lakk – hva er det (egentlig)?
Lakk for tregulv er en kjemisk substans som du enklest kan sammenligne med plast. Se for deg at vi legger et syltynt lag med klar plast oppå treverket for å beskytte tregulvet mot skitt og søl.
Dette medfører at det legges en sliteskikt over selve treet. Du går altså på lakken, ikke på treverket, da dette skal være helt forseglet under lakken så ingen fukt kan trenge inn og gjøre skade.
Dette med plast på gulvet høres kanskje ikke så sexy ut, men husk at lakken er laget for å beskytte treverket samtidig som du fremdeles opplever å ha et tregulv. Maling på sin side dekker jo overflaten helt så du kun ser malingen. Lakk er alltid transparent.
Lakk har vært en anerkjent metode for beskyttelse av tregulv og parkett i mange tiår og er desidert den mest populære behandlingen av tregulv og parkett.
De siste årene har de vannbaserte lakkene kommet i svært matte utgaver, og pigmenterte utgaver som lysner treverket har vært på topplistene i mange år her til lands.
Hva kan du forvente av et lakkert gulv i hverdagen?
Du får et gulv som holder farge og utseende veldig godt. Her blir det ingen patina som på oljebehandlede gulv. Lakk er pent til det ikke lenger er pent. Da må gulvet slipes og lakkeres på nytt.
Det er altså ikke noe vedlikehold her. Vask med Bona Spraymopp og unngå vaskemidlene på butikken samt mikrofibermopper som er altfor skarpe i busten, så holder lakken seg i mange, mange år.
Renholdet er enkelt da lakken er jevn og fin. Lakkert gulv er for deg som vil ha det praktisk, enkelt og lettstelt.
Farger og glansgrader på gulvlakk
Lakkerte gulv kan ha veldig ulikt utseende. Det er flere grunner til dette. Lakk kan pigmenteres, lages på ulike måter og med ulike glansgrader og egenskaper. La oss få en kjapp oversikt over de vanligste, men først må vi definere glans.
Glans handler om hvordan lyset reflekteres fra det lakkerte gulvet. Det er en målestandard for dette som har en skala fra 0-100. Er glansgraden 0 er overflaten så matt du får den. 100 er høyglans. Mellom der har du kategoriene blank, halvblank, silkematt og matt. Siden dette er litt brede kategorier kan lakker ha ulik glansgrad og likevel være betegnet som for eksempel matt. Lakkprodusentene opererer med litt andre glansgrader enn maloingsprodusentene, så en matt lakk er typisk glansgrad 15-20. De opererer også med ultramatt lakk, som gjerne er lakker under glansgrad 10.
Oljebasert lakk
Oljebasert gulvlakk var det vanlige før i tiden. Denne gav en gyllen tone til gulvet og ble gulere og gulere med årene helt til vi nærmest snakker om oransje. Den stinket i dagesvis og var til tider full av giftstoffer. Bare villmenn (og folk med spesielle behov, som antikvarer) bruker oljelakk i dag.
Oljelakken var veldig fin på mørkere treslag da den gav en flott dybde i fargen og fin glans. Siden den tørket sakte fikk du en veldig jevn og glatt overflate.
På lysere treslag som furu, ble gulfargen veldig fremtredende. I dagens trendbilde er dette skrekkeksempelet på stygge gulv. Gamle furugulv fra bygårder fra 1890-årene som er helt oransje i fargen…helt til man sliper bort oljelakken og ser at treet er akkurat like lyst, vart og lekkert som da det ble lagt.
Oljelakk finnes utrolig nok fortsatt i handelen, og brukes mest på verneverdige bygninger (og siden den er billig også av lavpris-gulvslipere). Den kommer nå også i matt utgave der den før bare kom i blank, halvblank og silkematt.
Vannbasert lakk
Vannbasert gulvlakk har mange fordeler fremfor den gamle oljelakken. Først og fremst lukter den nesten ingenting. Der oljelakken kunne stinke og slippe ut fæle greier i inneluften din i ukesvis, er det bare såvidt du kjenner at det lukter noe av høykvalitets vannbasert gulvlakk.
Jeg fremhever det med kvalitet, for også i vannbasert lakk er det varierende grad av løsemidler. Jo høyere kvalitet på lakken, jo mer helse- og miljøvennlig er den gjerne.
For spørsmålet om hvor mye løsemidler som er brukt og hvilken type det er, er et svært interessant for alle som er allergiske, følsomme, astmatikere eller bare normalt opptatt å ikke bli eksponert for giftstoffer.
Jeg mener – det er noe veldig ugreit med å bli forgiftet i sin egen stue, er det ikke?
Men tilbake til egenskapene…
Vannbasert lakk er også mye mindre plaget med gulning. De fleste lakkene setter seg noe i fargen og blir litt varmere i tonen, men produsentene liker å si at lakkene deres ikke gulner. Ta det med en liten klype salt, men det er snakk om en svak nyanse de fleste ikke ser, altså ikke i nærheten av det man vil oppleve med oljelakk.
Lakk kan pigmenteres, men typisk sett er det bare hvite pigmenter som brukes. gulvsliper som liker snarveier og som tar ting på hælen kan godt finne på å hive en klunk maling i lakken, røre rundt og se hva han får. Dette er risikosport både med tanke på utseende og kvalitet, så de siste årene har lakkprodusentene selv begynt å produsere hvitpigmenterte vannbaserte lakker for å gi seriøse gulvslipere gode alternativer.
Lakker som er mørke i fargen finnes ikke, men der er spesialutgaver som hermer etter oljelakkens gyldne farge for dem som har mørke treslag. Dette er nødvendig fordi et mørkt treslag fort ser matt og livløst ut om det brukes vannbasert lakk, spesielt en matt utgave. Dette løses effektivt med de gyldne utgavene og en litt høyere glansgrad.
Bør du velge lakkert gulv?
Er det viktig for deg å ha et vedlikeholdsfritt gulv, er lakk ditt eneste alternativ.
Er du interessert i at gulvet forblir som det er og i minst mulig grad endrer seg over tid, er også dette en av lakkens styrker.