Ukentlig får vi spørsmål fra folk som lurer på om de skal avdekke og hente frem de gamle tregulvene i boligen sin. Denne casestudien tar for seg et gulvprosjekt av denne typen og viser deg i detalj hva du kan forvente.
Først av alt vil jeg understreke at det alltid ordner seg på et vis når man gjør ting som dette. Likevel må man være forberedt på overraskelser. Det er ikke alltid ting er som du håper. Vi bruker å gi det en 95/5 sjanse. 95% av prosjektene går på skinner. Resten går på trynet.
Dette prosjektet i Stensgata i Oslo viser dette på en fin måte. Her fikk vi nesten alle overraskelser du kan få når vi fjernet den stygge furuparketten. Vi gikk definitivt på trynet. Likevel ble resultatet strålende, om enn ganske annerledes enn først planlagt.
Prosjekt Stensgata 9 – hente frem originale tregulv
Leiligheten i Stensgata er i et bygg fra 1928 og er på 87 kvadratmeter. Da ny eier overtok lå det et malt furugulv med brede planker på gulvet. Det så nesten ut som noen hadde malt en gammel eikeparkett. I halve hallen var det teppe.
Det var ikke veldig pent, og eier planla å slipe gulvene helt til han fant ut at det var furuparkett som lå i leiligheten. Det er et veldig dårlig gulv som ikke egner seg for sliping. Det skal ingenting til før slipemaskinene går gjennom det tynne trelaget.
I tillegg viste det seg at det var avrettingsmasse under teppet i hallen.
Eier skjønte at dette lå an til å bli et litt større prosjekt, men at han måtte få hentet frem de originale tregulvene for at dette skulle bli en bra leilighet.
Er det originale tregulv i bygget?
I en gård i Oslo fra 1928 er det helt sikkert originale furugulv under – det var eier klar over. Dette kan man forvente i alle gamle gårder, men også i gårder bygd frem til rundt 1950-60 og i noen tilfeller nyere.
Merk at man på 40-tallet(ish) begynte med støpte etasjeskiller, og i gårder bygd etter det må man sjekke litt grundigere om det er et originalt furugulv i boligen da støpte etasjeskiller også åpner for andre gulvalternativer.
I Stensgata var det originale tregulv. Dette ble bekreftet ve då kikke inne i et kott i leiligheten.
Spørsmålet er alltid – har tidligere eiere latt det originale tregulvet i fred, eller er noe fjernet, ødelagt eller endret i forbindelse med tidligere ombygginger?
På gulvsliperiet bruker vi å si at det originale tregulvet er intakt i 95% av tilfellene. I de resterende 5% av tilfellene er gulvet ubrukelig, mangler eller er modifisert så ting ikke blir som du ønsker.
Ganske gode odds, altså.
I Stensgata bestemte eier seg for å gyve løs og hente frem det originale gulvet.
Han fikk en nesestyver (og gikk rett i 5% avdelingen)
Etter at alle gulv var revet viste det seg at eier definitivt hadde gått inn blant de 5% som ikke helt fikk viljen sin. La oss gå gjennom rommene ett for ett og forklare hva som avdekket seg.
Soverom 1
Dette rommet hadde parkett oppå trinndempingsplater som lå løst på gulvet. UNder der var det et kjempefint originalt tregulv, men det hadde buet seg ganske kraftig og måtte freses for å bli plant.
Soverom 2
Her lå det parkett oppå linoleum oppå ullpapp som satt blegg fast i gulvet under, som for øvrig var det samme tregulvet som på soverom 1. Det var like buede gulvbord her, så for at linoleumen skulle bli plan var det originale tregulvet avrettet med en sparkelmasse de brukte før som heter Egalin. Den er rosa på farge og er typisk lagt på i 3-4 mm tykkelse.
Hallen
Halve hallen bestod av parkett på linoleum oppå løs ullpapp. Ingen egalin, selv om gulvbordene var ganske buede her også.
Resten av hallen var dekket av et 25mm tykt lag med avrettingsmasse. Merkelig nok var dette lagt rett på det originale tregulvet, så det var håp om at de faktisk var regulv under.
Stue/kjøkken
I fronten av leilighetene var det opprinnelig en stue og et soverom. Disse hadde blitt slått sammen til ett rom under en ombygging i 2008 og kjøkkenet hadde blitt flytte frem. Nå var dette et stort og fint rom. Dessverre var det overraskelser i vente når eier fjernet parketten.
Det viste seg at de som foretok ombyggingen sist hadde støtt på problemer.
Det var stor høydeforskjell mellom de originale tregulvene i de to rommene. Soveromsgulvet var veldig skjevt og opp mot 30 mm lavere enn stuegulvet.
Dette hadde de løst ved å lekte opp og hele soveromsgulvet og rette det opp på lektene. Så var furuparkett limt og skrudd på lektene.
I stuedelen lå furuparketten oppå to ulike typer linoleum som igjen lå oppå ullpapp som satt ganske fast.
Dessverre hadde lektene i soveromsdelen blitt justert høydemessig i forhold til alle disse lagene av gammel moro.
Når alt var fjernet var lektene nesten 10 mm høyere enn stuegulvet.
Tid for tøffe valg
Det var på tide for eier i Stensgata å ta noen tøffe valg.
Etter at alt av gamle gulv var fjernet og det originale tregulvet fram fremme i lyset igjen, var status som følger.
Begge soverom må freses for å bli plane, men så kan de slipes og vil bli veldig bra.
Hallen ble pigget og avrettingsmassen fjernet. UNder den var det et bra tregulv, så med fresing og sliping blir også hallen bra.
Problemet var stue og kjøkken. Med så stor høydeforskjell, så store individuelle skjevheter og i tillegg hull i gulvet midt på etter fjerning av e vegg under ombyggingen i 2008, så ville dette rommet aldri bli bra.
Hadde det bare vært veggen kunne man ha lagt inn treverk, men høydeforskjellene og skjevheten gjorde gulvet i hovedrommet i leiligheten ubrukelig. Eier har høy standard, og ønsket ikke inngå for mange kompromisser. Gulvet kunne ha blitt brukt om eier hadde en stil som fremelsket feil, histroier og tidens tann, men det hadde han ikke.
Eier måtte bare konkludere med at han hadde havnet blant de 5% som ikke får det som han ønsket. Det måtte tenkes nytt!
Det måtte legges nytt gulv
Løsningen ble å fjerne lektene i det gamle soverommet og skru ned plater som utjevnet høydeforskjellene og skjevhetene.
Så ble alle gulv grovslipt. Gulvet med Egalin på var det verste da Egalin støver noe helt ufattelig.
Så ble et fiskebeinsgulv i heltre eik limt til undergulvet med elastisk gulvlim. Fordelen med et slikt gulv er at det legges stav for stav. Siden disse er kun 36 cm lange, kan gulvet følge ujevnheter i undergulvet uten at det oppstår fleks eller knirk, noe man hadde fått her om det ble lagt vanlig parkett flytende.
Det gir et ferdig gulv som er vakkert, som også er litt sjarmerende ved at det følger det gamle gulvet høydemessig.
Noen vil synes et det er så viktig å ha et helt plant gulv at de ønsker å avrette undergulvet. Dette ble ikke gjort her da man må vente mange uker, ofte måneder på at avrettingsmasse skal bli tørr nok til at det går an å legge tregulv oppå. Den tiden hadde ikke eier, og denne løsningen ble valgt med hell.
Sliping og behandling
Til slutt ble det nylagte fiskebeinsgulvet slipt og behandlet med en lekker gulvolje.
Nylagte eikegulv som er ubehandlet må alltid slipes før behandling. For det første må dette gjøres for å få gulvet plant. Det er ikke alltid de beste toleransene i produksjonen, og det er litt høydeforskjell mellom de ulike gulvbordene som må slipes ned.
Videre må behandlingen alltid ha et perfekt utgangspunkt for at resultatet skal bli bra.
Det kan være nok at det har vært sølt litt vann på et gulvbord til at det blir fargeforskjell akkurat der når behandlingen legges på. Dette fordi vannet har endret strukturen i porene i overflaten av treverket så det trekker mer olje enn områdene rundt.
Videre kan ujevn høvling, limrester og mange andre faktorer ådelegge resultatet av behandlingen. Slipejobben er derfor like stor for slike tregulv som et eldre eikegulv med behandling på.