Slipe parkett er smart om du ønsker et gulv som fremstår som nytt. Ikke bytt gulvet, slip det. Om du bør gjøre det selv er et helt annet spørsmål…svaret får du her.
La oss først være sikre på at vi er enige om hva en parkett er. En parkett er oppbygd av lameller som ligger på kryss av hverandre med et tynt lag “pent” treverk på toppen.
Dette laget med pent treverk, for eksempel eik, er det du ser og det er dette som skal slipes. Vanligvis er det opp til 6 mm på veldig eksklusive parketter, og mer vanlig ned i 2-3 mm på rimelige 3-stavparkett.
Under laget med pent treverk er det billig treverk av veldig lav kvalitet og med helt annet utseende.
Det finnes heltregulv som omtales som parkett fordi de blir lagt stav for stav. Dette er sjeldne gulv, så vi forholder oss til lamellparketten som de aller fleste hjem i landet er utstyrt med.
Hvordan slipe parkett?
Møt din venn båndsliperen
For å slipe parkett må du inn med et sett maskiner. Du må ha en stor båndsliper – våre veier i overkant av 80 kilo. Glem å bruke håndholdte maskiner. Du kommer til å bruke ufattelig lang tid og det er stor fare for at du ikke får bort all den gamle behandlingen.
Ingenting ødelegger mer for den nye behandlingen enn om der er igjen rester av den gamle behandlingen på gulvet. Forvent en utseendemessig katastrofe.
Kantmaskinen – en dame med stri vilje
Så trenger du en kantmaskin. Dette er en 10 kilos sak som er bygd for å slipe kantene på gulvet der den store båndmaskinen ikke kommer til. Dette er en sak som har sterk egenvilje. Helst vil den rase rundt, så kustus er påkrevd. Det krever tilvenning og øvelse å håndtere denne. Ikke minst er den foroverbøyde stillingen på huk en tilvenningssak.
Mellompusseren – litt som Langbein
Så trenger du en mellompusser. Dette er en stor, men litt lettere maskin som du kan montere ca 40cm store bads eller slipenettinger på. Du styrer den ved å definere om du legger vekt på høyre eller venstre side ved å vri håndtaket. Vri, ja. Dette tipset vil redde dagen din, for uten å skjønne dette er den umulig å styre.
Mellompusseren brukes til flere forskjellige ting. Først for å bidra til å jevne ut slipingen og gi gulvet en mest mulig enhetlig overflate før behandling. Den brukes også til mellomsliping mellom lakkstrøk, og den brukes til å kjøre oljebehandling eller hardvoksbehandling om du skal legge slike typer behandling på gulvet. Dette er en veldig anvendlig maskin, og den sparer deg for utrolig mange timer med blodslit i forhold til å gjøre operasjonene manuelt. Resultatet blir også mye bedre.
Eksentersliper – ren avslapning
Proffe gulvslipere bruker også en eksentersliper for å slipe parkett. I forhild til rensten av banden er det en lise å kunne ta i bruk denne. Det er en kjekk og liten håndmaskin som er brukt i hjørner i tillegg til skrape, på terskler og på alle mulige krinkler og kroker samt at den brukes som ettersliper på kantene for å fjerne mest mulig av sliperipene etter kantmaskinen.
Noen fallgruver som du bør unngå
Har du tenkt over hvor lite tid en 80+ kg båndsliper bruker på å gnafse seg gjennom 2-3mm eik og ned i det stygge undertreet i parketten din?
Om ikke er det på tide å tenke litt på det.
Er du litt uforsiktig, er valsetrykket feiljustert, venter du litt for lenge med å heve valsen når du går inn mot en vegg – ja, da er gulvet ødelagt.
Det er noe helt annet å slipe gamle furugulv som er 6 cm tykke. De er ufattelig vanskelige å slipe pent, ja det er de. Men du ødelegger dem ikke fullstendig slik som er tilfellet når du skal slipe parkett.
Derfor er gode råd, trening og erfaring avgjørende når du skal slipe parkett. Har du aldri tatt i en stor båndmaskin før må du ha skikkelig opplæring. Det er enklere å slipe parkett enn å slipe gamle furugulv, men gjør du en feil kan den være irreversibel og du må bytte gulvet ditt for å få det pent.
Du kan i noen tilfeller bytte lameller, men ikke forvent at de vil ha samme farge som resten av gulvet – det skjer nesten aldri. Tre er ikke tre, det er mye flaks som må til for å matche fargen.
Det grunnleggende prinsippet for sliping av tregulv
En annen ting som er viktig å vite er det grunnleggende prinsippet når du skal slipe parkett og alle andre slags tregulv for den saks skyld.
Det første slipepapiret du går på med skal fjerne all gammel behandling, riper og de minste hakkene. Alle de påfølgende slipepapirene skal kun fjerne sliperipene etter det første papiret.
Du skal altså ikke slipe bort noe mer etter at første papiret er kjørt. Du skal bare slipe overflaten glattere, så sørg for at alt er renslipt før du avslutter første korning.
Der er også en annen utfordring – merk deg at kantmaskinen roterer i sirkler mens båndsliperen går lineært. Det er viktig at det slipes veldig nøyaktig for at overgangen mellom der de er slipt med de respektive er glatt og fin. Skal du ha noen form for innfarging i behandlingen vil eventuelle ulikheter i overflaten sees som en tydelig bord langs veggene. Vanligvis er det mer farge der du har slipt med kantmaskinen. Det er IKKE pent.
Når du er ferdig å slipe parkett er det på tide med behandling av parkett – hva da?
Det er ikke veldig mye vanskeligere å behandle parkett etter sliping enn det er å behandle andre typer tregulv.
Merk deg at parkett består av lameller og flere tynne lag som er limt sammen. På eldre parketter kan vannholdige behandlingsprodukter løse opp limet så lamellene løsner. Da har du et problem.
Dette kan unngås ved å bruke oljebehandling eller hardvoksolje isteden for vannbasert lakk, men du bør alltid velge behandling basert på dine ønsker og preferanser, ikke fordi du ikke vet hvordan du skal legge produktet.
Du skal jo leve med denne behandlingen og den vil definere mye av hvordan gulvet ser ut og hvordan det kan brukes.
Slik lakkerer du for å minimere risikoen for lamellslipp
Derfor er det bedre å slipe parkett, støvsuge godt, tørke over med mikrofiberklut for å fjerne siste støvet, lakkere ett strøk vannbasert lakk. La det tørke helt, gå kjapt over med mellompusser for å få bort fiberreisingen i treverket, så legge ett strøk til. Vent så til neste dag med siste strøket lakk for å ikke tilføre parketten din for mye vann.
Slik jobber proffene. Løsner lamellene når du gjør dette hadde de nok løsnet om du hadde fått en proff til å gjøre jobben også.
…og hold deg unna pigmenterte behandlinger
Merk deg spesielt at behandlinger uten farge er de tryggeste når du er nybegynner. En klarlakk er det mest tilgivende du kan bruke og vår soleklare anbefaling. Lakken redder deg, men nåde deg om du sliper selv og går på med en mørk behandling. Alle feil blir fremhevet til de grader og det er stor sjanse for at du slipe alt om igjen fordi det ikke ser ut i måneskinn.
Det er nemlig ETTER at du har lagt behandlingen at du ser feilene dine. De kan være usynlige før behandling og du er ved godt mot. Så kommer behandlingen og setter fingeren på alt du gjorde galt.
Jeg vet – det er dårlig gjort. Men slik er gamet.
Bør du slipe parkett selv?
Personlig hadde jeg ALDRI orket å slipe parkett selv. Det er en drittjobb og det er for stor sjanse for å gjøre feil som vil synes veldig godt på det ferdige resultatet. (PS: Ja, jeg jobber i Johansen & Sønn, men jeg sliper ikke gulv. Jeg gjør alt mulig annet.)
Jeg er veldig handy, har bygget om biler og pusset opp mer enn 10 leiligheter fra bunnen av inkludert bad og det hele – men gulvsliping hadde jeg holdt meg unna.
Andre igjen tenker at dette er en kul utfordring og kjører på.
Så lenge du er handy, noe som er absolutt påkrevd, og har erfaring fra tidligere som gir deg grunn til å tro at du vil fikse brasene, er det bare å prøve. De fallgruvene som jeg har nevnt i denne artikkelen er de aller viktigste du må unngå, men listen er på ingen måte uttømmende. Det meste kan gå galt, men slik er det med naturmaterialer.
Lykke til med valget, og går du for å ringe proffen anbefaler jeg at du først av alt bestiller et pristilbud fra oss. Vi er veldig gode på å hjelpe folk med selve drømmegulvet 🙂